Lněné semínko hnědé - Velikost balení: 2 kg
Lněný chléb
Kvásek: 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžíce sušeného droždí, půl hrnku vody
Dále: 1,5 hrnku vody, 1 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky pšeničné, 100 g žitné mouky, 0,5 hrnku otrub, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce lněného semínka
Na kvásek smícháme mouku s droždím, zalijeme vodou a důkladně rozmícháme. Přikryté necháme v teple 20 minut.
Do pekárny nalijeme vodu a olej, přidáme sůl, mouku, otruby, kmín a len, a zapneme program příprava těsta. Až začne pekárna míchat, přilijeme kvásek a necháme vypracovat těsto (jde to i ručně). Je-li těsto příliš řídké, přidáme mouku. Vymíchané těsto vyklopíme do olejem vytřené mísy a přikryté utěrkou necháme kynout. Po půl hodině vysypeme na vál, rukama propracujeme a vrátíme do mísy. Znovu přikryjeme a necháme kynout hodinu. Pak z těsta vytvarujeme bochník a položíme na plech s papírem na pečení. Na plechu necháme ještě kynout 15-20 minut a pak vložíme do trouby vyhřáté na 225°C. Pečeme 30-35 minut.
Chléb je poměrně velký, lze udělat dva menší, nebo pouze jeden z poloviční dávky.
Zdroj: Maminčiny recepty